Geschiedenis

Na de Tweede Oorlog ontstond in de Twentse textielkring het idee voor de Wilhelminaflat. Een aantal fabrikanten was op zoek naar een plek om in een rustige omgeving van hun oude dag te genieten.

Men kocht een terrein nabij het Volkspark aan de Stadsmatenstraat. Als architect werd W.K. de Wijs aangezocht, die eerder de wijk Pathmos ontwierp. De gemeentelijke bouwverordening moest aangepast worden om de deftige woonflat mogelijk te maken – niet eerder was er in Enschede een dergelijk grote flat gebouwd.

Ansichtkaart uit de jaren ’50

Uiteindelijk was de flat in 1952 een feit. Vanaf het begin was de flat populair, al was de koopprijs (destijds tussen de 7.500 en 10.000 gulden) bepaald niet laag.

Het voorzieningenniveau in de flat was – zeker voor die tijd – bijzonder hoog. Er waren zeven logeerkamers, een was- en droogruimte, een lift en centrale verwarming. Daarnaast werden er ter verhoging van het woongenot een portier, huismeester en een tuinman in dienst genomen. De huismeester woonde met zijn echtgenote in een dienstappartement. Hierin was bovendien een grote keuken ondergebracht: van zijn echtgenote werd namelijk verwacht dat ze zou koken en afwassen voor de bewoners.

Flatgebouw anno nu
Flatgebouw Koningin Wilhelmina anno nu

Eind jaren ’80/begin jaren ’90 dreigde de flat een gedeelte van haar statuur te verliezen. Er was sprake van leegstand; veel appartementen werden verhuurd. De flat voldeed bovendien niet meer aan de eisen van de tijd. Van isolatie was in de jaren ’50 bijvoorbeeld geen sprake geweest, wat uiteraard invloed had op het wooncomfort. Hoewel door de jaren heen wel klein onderhoud was verricht, was groot onderhoud noodzakelijk geworden. Sinds de jaren ’90 is het gebouw daarom grondig gerenoveerd. Zo is er een nieuwe verwarmingsketel geplaatst, een groot deel van de kozijnen vervangen en uitgevoerd met dubbel glas, is het dak geïsoleerd, de gangen voorzien van een verlaagd plafond en zijn diverse leidingen vervangen.
In de afgelopen jaren zijn verdere verbeteringen doorgevoerd. Zo is in 2007 de tuin geheel opnieuw aangelegd en is in 2008 de liftinstallatie vervangen. In 2009 is het tapijt in de gangen vernieuwd en zijn de logeerkamers gerenoveerd.

Hoewel er anno 2019 geen portier meer in dienst is, er niet meer gekookt wordt voor bewoners en de gemiddelde leeftijd van de bewoners (42,5 jaar) ook een stuk lager ligt dan in 1952, heeft de Wilhelminaflat de tand des tijds goed doorstaan. Nog steeds is het een van de populairste flats van Enschede.