Verwarmingsstoring, update

Helaas werden we op 2 november voor de tweede keer opgeschrikt door een storing van het verwarmingssysteem.

Eerst was er 1,5 week eerder ineens  een sterke daling van de druk in het systeem, waardoor de verwarming in de hele flat is uitgevallen. Er is toen gecontroleerd of er lekkages zijn geweest, maar die konden in de leidingen niet gevonden worden. Na bijvullen werkte de verwarming weer. Dit gebeurt normaliter alleen wanneer er radiatoren verwijderd worden, maar daar is namens de VvE niet aan gewerkt in die periode.

Nu bleek dat de pakking van een afsluitkraan van de korte vleugel kapot is gegaan, met een groot waterballet in de kelder tot gevolg. Zie onderstaande video. 

Met spoed zijn er door de loodgieter twee geschikte kranen gezocht (een andere kraan stond al op de nominatie vervangen te worden). Na lang zoeken bleek bij een depot in Rotterdam nog twee beschikbaar te zijn. Met een spoedkoerier zijn deze naar Enschede bracht.

Gisteren, 3 november, is het resterende water uit het systeem gehaald en konden de kranen gemonteerd worden. Helaas bleek maar één van de twee te passen. Deze is geplaatst ter vervanging van de kraan uit het filmpje. Voor de tweede kraan wordt nog een ander exemplaar gezocht; daarvoor zal op een later tijdstip helaas nogmaals de verwarming een etmaal uitgeschakeld moeten worden.

Met de loodgieter wordt nog onderzocht wat nu de oorzaak geweest kan zijn van deze storingen; zeker gezien de hoge kosten die dit weer met zich meebrengt. Hoe kan het dat er ineens veel water verdwenen is uit het systeem (de eerste storing)? En hoe kan het dat de pakking van een kraan ineens knapt, terwijl de kraan niet door de VvE of een door ons ingeschakeld bedrijf gebruikt is?

Inmiddels is de verwarming weer in bedrijf. Wel kan er nog lucht in de leidingen zitten, met name op de bovenste verdiepingen. U dient zelf uw  radiator te ontluchten indien nodig (bij borrelende geluid of wanneer de radiator onvoldoende warm wordt).  Zie bijvoorbeeld dit filmpje voor een uitleg.